Digitalizace BOZP v IMI: Jak aplikace Gemba a DRS zjednodušily bezpečnostní procesy a zapojily zaměstnance

Digitalizace procesů BOZP ve společnosti IMI s pomocí aplikací Gemba a DRS přinesla zjednodušení hlášení nebezpečí, větší zapojení zaměstnanců a úsporu času i nákladů. HSE manažer Tomáš Kozílek oceňuje snadnou integraci aplikací do prostředí Microsoft, která umožnila plynulý přechod na digitální řešení, zvýšení bezpečnosti a zlepšení bezpečnostní kultury ve firmě.

Pomoc s digitalizací procesů ve společnosti IMI plc pro nás byla velkou výzvou. Tato britská společnost, která zaměstnává přes 10 tisíc lidí ve více než 50 zemích, představuje pořádné sousto. Ale pro nás v Evenautu to nebylo nic nemožného. Díky našim aplikacím Gemba a DRS (Digital Reception System) jsme z velmi komplikovaného a složitého procesu BOZP vytvořili řešení, které zvládají všichni zaměstnanci, a nově příchozí se mohou snadno zaškolit. To firmě přináší nemalé úspory jak času, tak nákladů. HSE manažer Tomáš Kozílek přišel s návrhem na konkrétní, na míru šité digitální řešení, které umožnilo plnou integraci do stávajících systémů a výrazně zefektivnilo procesy. Jaké konkrétní přínosy tohoto řešení však vnímá právě on?


Co vás inspirovalo k tomu, abyste zahájili digitalizaci procesů ve vaší společnosti?

Digitalizace v oblasti BOZP je klíčová pro snazší ověření fungování celého procesu. Můžeme vše sledovat téměř online, výstupy jsou přehledné a obrovským přínosem je i možnost seznámení externích firem s riziky naší společnosti. Digitální řešení v této oblasti bylo jednoznačně velkým krokem v urychlení procesů a samozřejmě také k ochraně životního prostředí.

Jaké konkrétní výzvy jste chtěli překonat implementací aplikací DRS a Gemba?

Hlášení skoronehod a nebezpečí je jeden z nejdůležitějších nástrojů prevence úrazů a nehod. Pro nás bylo velkou výzvou dokázat do celého procesu hlášení zapojit naše zaměstnance a získat od nich zpětnou vazbu v jakékoliv formě. Dřív to bylo opravdu složité, ale se zavedením Gemba aplikace se tento proces naprosto zjednodušil a zaměstnanci se začali mnohem více zapojovat a hlásit nebezpečí ve všech prostorech firmy. To je něco úžasného, a především nás těší, že k tomu došlo velmi přirozeně a sami zaměstnanci jsou z aplikace nadšeni.

Diskuze o bezpečnostních inovacích ve výrobním prostředí
HSE manažer a kolegyně diskutují o výhodách digitalizace v oblasti bezpečnosti práce (ilustrativní obrázek)

Existuje mnoho robustních řešení na trhu. Co vás vedlo k rozhodnutí využít právě aplikace od společnosti Evenaut? 

Využíváme ve firmě prostředí Microsoftu a hledali jsme proto někoho, kdo by uměl postavit aplikaci s jeho využitím. Evenaut toto splnil na jedničku. Gemba funguje v tomto prostředí spolehlivě a pro nás se stal přechod na digitální řešení procesů z oblasti BOZP mnohem přirozenější, protože s Microsoftem ve firmě denně pracujeme.

Jaké byly vaše první dojmy po zavedení těchto aplikací do vašeho každodenního provozu? 

Výborná zpětná vazba od uživatelů je potvrzením toho, že jsme se vydali správným směrem. Důkazem je navýšení počtu hlášených nebezpečí a zapojení vyššího počtu zaměstnanců do tohoto procesu. Takže za nás je to řešení, které má řadu benefitů.

Už několik let používáte aplikace postavené na platformě Microsoft. Jak byste zhodnotili tento nástroj z hlediska uživatelské přívětivosti a efektivity? 

Nástroj je uživatelsky jednoduchý a přívětivý. Pokud jsme zaznamenali nějaký problém, pak jste nám s tím v Evenautu velmi rychle pomohli a nedošlo tak k delšímu výpadku aplikací. Za nás je tedy velká spokojenost i s následným servisem.

Mohl byste nám poskytnout konkrétní příklady úspor nebo zlepšení, které jste zaznamenali díky zavedení aplikací DRS a Gemba? 

Jak už bylo zmíněno, zapojení zaměstnanců do procesu hlášení nebezpečí, snížení množství vytištěných papírů, transparentnost v dodržování nastavených pravidel a přehledné statistiky přinesly výrazné zjednodušení a zrychlení našich procesů. K tomu se přidává i snížení úrazovosti a posílení kultury bezpečnosti ve společnosti. Celkově se pro nás mnoho procesů zefektivnilo.


Tomáš Kozílek – HSE Manager

Manažer v oblasti bezpečnosti, ochrany zdraví při práci a facility managementu. Od září 2017 působí ve společnosti CCI Czech Republic s.r.o., kde se od srpna 2023 kromě HSE věnuje také facility managementu. V průběhu své kariéry se podílel na digitalizaci BOZP procesů, včetně zavedení aplikací Gemba a DRS. Absolvoval studium Bezpečnostního inženýrství na VŠB – TU Ostrava. Tomáš se zaměřuje na efektivní řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a podporuje inovativní přístupy k digitalizaci procesů ve firmě.

Podobné Novinky